Till att början med så vill jag förklara, vem jag menar när jag säger ”Big Tech”. Som en del säkert redan gissat, så pratar vi om internetjättarna. Facebook, Google ägda YouTube och Twitter.

Så hur är det nu, har vi yttrandefrihet på nätet?

Nej, och det har vi inte haft på länge, skillnaden är bara att folk har i större utsträckning börjat inse att yttrandefrihet inte längre finns på nätet.

Facebook, YouTube och Twitter har under en längre tid plockat bort saker som de inte tycker passa på deras plattform, och de har de givetvis rätt till, sidan tillhör dem, och det är dom som sätter reglerna.

Problemet med detta är att vi idag får massvis med information från nätet, och då är det faktiskt livsfarligt att det bara är 2-3 aktörer som bestämmer vad vi skall se och höra. Det finns personer som menar att det har ingen betydelse för människor är inte dumma. Men detta kan jag inte hålla med om, folk är inte dumma, inte alla i-alla-fall ;). Men det är bevisat i test efter test att vi påverkas starkt av vad vi ser och läser på nätet.

Men det blir värre när ”Big Tech” plockar bort andra åsikter (som de nu gör) och bara låta oss se deras version.

EnAnnanVinkel’s YouTube konto stängd!!!

Detta är bara ett av exemplen av alla konto som googleägda YouTube har stängt ner det senaste året.

Men om vi nu fortsätter att prata om Våran YouTube kanal. Som jag sa den är inte unik. Finns och har funnits andra liknande. Men vi känner till vårt material, och vet att vi inte har gjort något fel.

Vi på EnAnnanVinkel följer massvis med kanaler och har därför en annan bild av vissa saker. Vi säger inte att vi har rätt eller fel, men tycker att folk skall få all, eller åtminstonde mycket information som möjligt innan man tar ett beslutar vad man tror på, och det finns ingen person med normal intelligens som kan argumentera emot detta.

Så gör ”Big Tech” rätt?

NEJ, de gör de inte. Om vi nu t.ex. tar detta ur perspektivet Covid19. ”Big Tech” är internetföretag, och har alltså inte en nivå inom virus/hälsa för att avgöra vad som är rätt eller fel.

Så vad ”Big Tech” håller på med kan med enkelhet kallas mobbing, eller diktatur… Du får säga och tycka precis vad du vill… Så länge du tycker som dem, annars åker du ut.

Det ironiska med detta är att, för 7–8 år sedan villa NSA (National Security Agency) i USA få tillgång till användares information på Google och Facebook. Då var det Facebook och Google som skrek högst om personlig integritet, yttrandefrihet och ett fritt internet.

Tidigare artiklar om ”Big Tech”
Big Tech – Part 2
Big Tech – Part 3