Många länder har haft delvis eller helt nerstängning på grund av denna så kallad ”pandemi” och detta har skapat stor effekt på massvis med människor.

Experter har hela tiden varnat för detta, och har sagt att det är inte bara ekonomin som kommer att raseras helt, det kommer också ha en stor inverkan på folket. Och nu när många länder har varit delvis eller helt ner-stängda i intervaller under 2020, så har också rapporter börjat strömma in. Och tyvärr så är det som vi redan trott, en väldigt deprimerad läsning

Varför tar någon sitt eget liv?

Men experter över hela världen är övertygade att om detta inte vänder snart så kommer även medelålders män få en kraftig ökning. Detta är kopplat till ekonomin, eftersom den vanligaste orsaken tillsjälvmor för denna målgrupp är en kraschad ekonomi, och vi förstå alla vad ner-stängning innebär för ekonomin.

Andra Covid relaterande självmords orsaker

 • Negativa tankar om framtiden
  Rädsla och oro över framtiden. Detta har blivit allt vanligare. Dessa tankar är kopplade till ekonomiska bekymmer (t.ex. oroa dig för arbetsförlust och missa möjligheter på grund av pandemin).
 • Minskad motståndskraft
  Förmåga att hantera problem genom att inte kunna träffa och prata med vänner om sina problem.
 • Förlust
  Många skulle kanske tro att när vi säger förlust, att vi pratar om en nära vän eller familjemedlems död. Men detta är en väldigt liten orsak till självmord.
  När experter talar om förlust, så är det förlust av inkomst eller rutin, förlust av social kontakt eller psykiskt hälsostöd och tjänster, Och detta är givetvis mer förödande om det är flera förluster samtidigt
 • Grubbel
  Med för mycket tid över, kan leda till ”övertänkande”, och detta gör att många börjar tänka på tidigare negativa/traumatiska upplevelser eller minnen. Detta kan leda till något som kallas cykliska tankeprocesser, och är när du tänker i baner över något negativa/traumatiska minne om och om igen. Om man inte kommer ur detta så kan det skapa en stor risk för en försämrad mental hälsa.

Du är inte ensam, och det finns hjälp att få, ge inte upp, och var inte rädd för att söka hjälp
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

På grund av det tar längre tid att registrera självmord är det för tidigt att veta vilken effekt pandemin har på självmordsfrekvensen. Men alla experter är överens om att en ökning av självmordsfrekvensen är oundviklig, och rapporter från sommarmånaderna visar också en klar ökning över samma månader föregående år.

Japan har stora problem med självmord

Japan har ett av det högsta självmordsantalet i världen, räknat per 100,000 människor år 2016 låg det på 18,5 personer per 100,000. Men trenden de senaste åren har visat en nedgång, men föga förvånad, så har de japanska hälsomyndigheterna uppgett att de räknar med en ökning på 22% jämfört med 2019.

När det gäller Covid så har Japan klarat sig bra, upp till idag, är det lite mer än 7000 som har avlidit till följd av covid. Om detta beror på att japaner är mer immun mot detta virus, eller japan helt enkelt räknar rätt får vi nog aldrig reda på.

Men det står redan klart sedan länge, att självmord är en mycket större döds orsak i japan, än covid. Bara under månaden oktober 2020 så var det mer självmord än döda i Covid under de första 10 månaderna samma år.

Min personliga tanke!

Jag har hela tiden sagt, att när detta är över och vi summerar ihop allt, så är jag helt övertygad om att fler människor har dött av orsaker som denna ”skit” har skapat. Men som sagt… Det är min åsikt, och det är bara framtiden som kan visa om jag har rätt eller fel.


Om du känner dig nere, och behöver hjälp, eller bara någon att prata med, kontakta någon av följande

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.