I första artikeln I serien on ”Big Tech” så jag förklarade vilka dessa internetföretag var, men glömde en, Amazon måste också räknas in här. Nu pratar jag inte om Amazon web shop, Prime eller om några av de servicerna som de flesta känner till. Nu menar jag delen, som kallas AWS (Amazon Web Service).

Allt som finns på nätet måste lagras någonstans, och Amazon är ensam i toppen med lite mer än 40% av marknaden. Detta gör kanske dem till en av de viktigaste i ”Big Tech”.

Vem gav ”Big Tech” fria tyglar?

Ingen kan ha missat vad som har hänt med Donald Trumps konto på ”Big Tech” den senaste veckan. Enligt Facebook, twitter och mer eller mindre alla nyhetskanaler, så har President Trump uppviglat till våld och därför har de stängt ner hans konto.

Personligen så tyckte jag nog att han kanske skulle tänka efter innan han skrev dessa tweets. Men det skulle inte behövas någon stjärnadvokat att få dess anklagelser att försvinna i en domstol.

Så vilken rätt har då Facebook, Twitter YouTube att stänga ner konton?

Speciellt som det redan finns en massa annan ”skit” som de låter vara kvar för, som de säger det ”Fria ordets” skull. Men sanning ligger närmare att det är en kostnadsfråga. Det skulle kosta massvis med pengar att rensa upp allting, och det är pengar som i så fall skulle tas från vinsten i företaget.

Så för mig är detta ett j#%la hyckleri från Facebook, Twitter och Youtube. Det finns redan mycket skit på dessa kanaler. Bara för att nämna en, nät-mobbning, som garanterat tar mer människoliv än de 5 som dog vid stormningen av Kapitolium förra veckan (Notera här, jag menar INTE att dessa 5 liv saknade betydelse.).

Vem gjorde ”Big Tech” till rättskipare?

Det är dom själv som har gjort detta, och här har vi det farligaste av allt.

Mellan Facebook som också äger Instagram och WhatsApp, Google som äger YouTube samt en hel del lagringsutrymme på nätet, Twitter och AWS (Amazon) som har mer än 40% av lagringsutrymmet på nätet så är det de som bestämmer vad vi skall få se och läsa.

Kom ihåg, Nord Korea har också internet, men det är staten som bestämmer vad som skall finnas tillgängligt.
Så vad är skillnaden? Jo, än så länge så har vi mer att se, men principen är densamma, det är någon/några som bestämmer vad du skall få se, och detta är farligt.

Ett exemple på detta är när en uppstickare som Parler som fortfarande tillämpa det ”Fria ordet” börjar få andelar så stängs detta ner. Här var det AWS som tog bort lagringsutrymmet för Parler. Detta med anledning till Donald Trump fanns där, och då skall vi komma ihåg att han knappt hade börjat posta något där innan beslutet kom. Men detta drabbade inte bara Donald Trump, utan alla användare av Parler, men det tyckte inte ha någon betydelse i denna häxjakt, och försök till att kontrollera hela webben.

Vi avslutar denna artikel med att sorligt bekräfta att ”Free Speach” på nätet inte längre existerar.

Tidigare artiklar om ”Big Tech”
Big Tech – Part 1
Big Tech – Part 3